fbpx
 

We slaan een andere weg in

18 april 2024

De besturen GSF en Talent Primair gaan geen Agora-onderwijs aanbieden. Agora Het Gooi zet daarom de stap om zelf een bestuur op te richten.

De afgelopen maanden hebben we met veel enthousiasme gecommuniceerd over de komst van een Agora school in het Gooi. In december hebben we als initiatiefnemers besloten om dat samen met de Gooise Scholen Federatie (GSF) en Talent Primair te gaan doen, als snelste route naar Agora. Na uitvoerig overleg hebben beide besturen besloten om meer tijd te nemen om te beslissen over de start van Agora-onderwijs. We hebben ruimschoots aangetoond dat er vraag is naar Agora-onderwijs (vanuit ouders en onderwijspersoneel). Maar helaas hebben de GSF en Talent Primair gezamenlijk besloten om geen Agora-onderwijs aan te gaan bieden. Zij zien te veel obstakels.

Belangrijke stap voorwaarts

Natuurlijk zijn we teleurgesteld over dit besluit. We hebben écht behoefte aan een diverser onderwijsaanbod in de regio en Agora past daar perfect in. Ieder kind leert anders en heeft recht op een plek waar het zich optimaal kan ontwikkelen. Het is jammer dat dit nu langer gaat duren, maar we begrijpen ook dat grote besturen als de GSF en Talent Primair vanuit hun positie andere afwegingen maken. In maart hebben we daarom opnieuw gekeken naar de andere routes die we in 2023 hebben overwogen. Eén van die routes is het zelf stichten van een bestuur en zelf starten met Agora onderwijs. Ook al is het niet de makkelijkste weg, op de lange termijn biedt het de grootste toegevoegde waarde. En daarom is dat de route die we samen met jullie willen bewandelen.

Een visie voor de toekomst

We zien een toekomst met een divers onderwijslandschap in het Gooi, met Agora Het Gooi als een inspirerende kracht binnen een breed aanbod van onderwijsvormen. We bevorderen en bieden fantastisch Agora-onderwijs dat goed aansluit op de vraag van de samenleving, maar ook voldoet aan de wettelijke eisen. Dit verlicht de druk op scholen, samenwerkingsverbanden en ouders. Agora Het Gooi is een netwerkorganisatie waar de deur open staat. Met blije ouders en onderwijsprofessionals die werken in het onderwijs weer zien als het mooiste beroep van de wereld. En het allerbelangrijkste: kinderen een plek bieden waar ze zich veilig en optimaal kunnen ontwikkelen zonder dat ‘het systeem’ ze daarbij in de weg staat.

Doe je mee?

Veel mensen hebben aangegeven op de hoogte te willen blijven van de ontwikkelingen. Naast enthousiaste reacties kregen we ook de wens om mee te denken en te doen. Dat kan! We werken aan een model waarin iedereen kan bijdragen. Wil je meedoen en zelf taken oppakken? Sluit je dan vooral aan door het formulier in te vullen. We nodigen je dan uit voor de community die we later deze maand lanceren.

We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk. –
Jan Rotmans,
Hoogleraar transitiekunde Erasmus Universiteit


Artikel delen?
Deel dit artikel op je eigen tijdlijn.

Artikel delen?
Deel dit artikel op je eigen tijdlijn.