fbpx
 

(Mijl)Paal voor Xplore Agora Amsterdam

5 april 2024

Eerste paal geslagen voor het nieuwe pand van XploreAgora Amsterdam, wij waren erbij. Check de foto's!

Op donderdag 4 april werd de eerste paal van het nieuwe pand van Xplore, onderdeel van de stichting ZAAM geslagen. Een (mijl)paal voor Xplora Agora Amsterdam (VO) dat sinds 2020 is gehuisvest in Amsterdam Noord. Het nieuwe schoolgebouw in Elzenhagen Zuid (nog steeds Amsterdam Noord) wordt het eerste schoolgebouw in Nederland dat specifiek voor Agora-onderwijs is ontworpen. Het nog te realiseren gebouw gaat grote open ruimtes bieden waar de leerlingen hun werkplek kunnen maken en waar onderling contact tussen de groepen mogelijk is. Verder komen er 6 ‘makerspaces’ waar aan challenges gewerkt kan worden. Ook komt er een grand café dat dient als een ontmoetingsplek voor mensen binnen, maar ook buiten de Agora. 

Architectuur in dienst van de leervraag

Al in de zomer van 2011 wonnen Studio Ard Hoksbergen en VDNDP de architectenselectie. Vlak voor de kerstvakantie waren alle handtekeningen gezet en is het project de uitvoeringsfase ingegaan. Het nieuwe schoolgebouw weerspiegelt de Agora filosofie in elk aspect van het ontwerp dat de prijswinnende studio heeft gemaakt. Geheel in lijn met Agora hebben leerlingen in één grote challenge samen met het architectenbureau het ontwerp voor de inrichting van het gebouw gemaakt.

Ruimte voor creativiteit

Wat dit gebouw zo bijzonder maakt, is de ruimte die het biedt voor zowel zelfstandig werken als samenwerken. Met open ruimtes waar leerlingen hun eigen werkplekken kunnen creëren en zes ‘makerspaces’ voor verschillende uitdagingen, is het een broeinest voor creativiteit en innovatie. Het ontwerp, geïnspireerd op de Griekse Agora, straalt een gevoel van gemeenschap en mogelijkheden uit, compleet met een achthoekige vorm met pilaren en bogen.

Hart van de school en de buurt

Het grand café, dat fungeert als het kloppende hart van de school, is niet alleen een ontmoetingsplek voor leerlingen en docenten, maar heeft ook een buurtfunctie. Het verbindt de school met de omgeving en nodigt uit tot interactie en samenwerking. Met groenvoorzieningen en een uitstekende bereikbaarheid is Xplore niet alleen een plek voor onderwijs, maar ook voor gemeenschap en verbondenheid.

Gefeliciteerd met deze prachtige mijlpaal Xplore! We zijn onder de indruk van jullie visie en toewijding en hopen dat we in het Gooi ook zulke mooie initiatieven kunnen realiseren.


Artikel delen?
Deel dit artikel op je eigen tijdlijn.

Artikel delen?
Deel dit artikel op je eigen tijdlijn.