fbpx
 

Kinderombudsman pleit voor meer creativiteit, innovatie en maatwerk

18 april 2024

Steeds meer kinderen gaan niet naar school: Kinderombudsman Margrite Kalverboer maakt zich zorgen en slaat alarm.

De afgelopen week – op 12 april 2024 – werd op AVROTROS in EenVandaag gemeld dat het aantal thuiszittende kinderen in Nederland nog steeds toeneemt. Volgens Balans, vereniging voor ouders waren er in 2021 nog 15.000 thuiszitters, in 2023 is dit aantal gestegen naar minstens 20.000 kinderen. Niet alle leerplichtige kinderen passen naadloos in het Nederlandse onderwijssysteem. Ondanks de invoering van de Wet Passend Onderwijs tien jaar geleden, met als doel om alle kinderen weer samen naar school te laten gaan.

Zorgen om stijging thuiszittende kinderen

Kinderombudsman Margrite Kalverboer slaat alarm en roept de minister van Onderwijs, Mariëlle Paul op om actie te ondernemen. Ze pleit voor meer creativiteit, innovatie en maatwerk in de klas voor elke leerling.

Karin Straus, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders, erkent dat het probleem serieus aangepakt moet worden, maar benadrukt dat dit bemoeilijkt wordt door een gebrek aan capaciteit, het lerarentekort en een tekort aan ondersteuning in de klas. Volgens haar ligt de oplossing in creatief denken en het vermijden van bureaucratische rompslomp. Ze noemt een school in het Westland als voorbeeld waar dit gelukt is door samenwerking binnen het samenwerkingsverband en het ontwikkelen van een passende werkwijze. Dit vereist toewijding, doorzettingsvermogen, expertise van het schoolleiderschapsteam en betrokkenheid van ouders. Evenals een lange adem.

Om tegemoet te komen aan kinderen die niet goed passen in het reguliere schoolsysteem, werken we hard aan de oprichting van Agora Het Gooi.

En voor de thuiszitters zet o.a. Tim Slot van de Vereniging Agora Onderwijs sinds 2021 stappen om hen te ondersteunen vanuit Agora Underground. Het zou toch geweldig zijn als we dit ook in onze regio kunnen realiseren?

Bekijk hier het fragment


Artikel delen?
Deel dit artikel op je eigen tijdlijn.

Artikel delen?
Deel dit artikel op je eigen tijdlijn.