De eerste Community MeetUp van Agora Het Gooi; verbinding, inspiratie en informatie over het vernieuwende Agora-onderwijs.
Hoogtepunten van de allereerste Community MeetUp
Het is inmiddels alweer een week geleden: de allereerste Community MeetUp van Agora Het Gooi! Een avond voor iedereen die vindt dat het bestaande aanbod van basis- en voortgezet onderwijs in het Gooi wel wat vernieuwing kan gebruiken in de vorm van Agora-onderwijs. Ouders, leerlingen, onderwijsprofessionals, buurtbewoners, sponsoren en anderszins geïnteresseerden waren allemaal aanwezig.
Op dinsdagavond 18 juni stroomde rond 19.00 uur stroomde De Krachtcentrale in Huizen vol. De perfecte plek om te borrelen en bruisen van inspiratie, want vanuit dit pand werd vroeger de energie geleverd voor het hele Gooi. Een passendere plek voor de eerste Community MeetUp hadden we niet kunnen bedenken. En hoe tof dat we op deze locatie mogen bouwen aan ónze school in het Gooi.
Nadat iedereen zijn plekje had gevonden nam Tom Jonkman, één van de initiatiefnemers van het eerste uur, het woord en opende de avond.
Na een korte introductie over de visie van Agora-onderwijs liet Tom de trailer van de inspirerende documentaire “Expeditie Agora” zien. Een bijzondere film gemaakt door Ger Rutten en leerlingen van het Montessori College Agora in Nijmegen, die zelf een actieve rol speelden bij het maken van de film. Deze documentaire geeft een goed beeld van wat Agora-onderwijs nu precies inhoudt. In september organiseren we een filmavond waar we de film graag met je kijken.
Let op! De datum is verzet naar september i.v.m. privéomstandigheden en de vakantieperiode.
Wendy Mazer, verantwoordelijk voor de marketing en communicatie van Agora Het Gooi, las een ingezonden ouderverklaring voor van Miriam Creusen. Zij is Agora-ouder van het eerste uur. Haar kinderen zaten namelijk op de allereerste Agora-school bij Wings Agora in Roermond. Haar verklaring, recht uit het hart, geeft meer inzicht op wat er op je afkomt als jouw kind naar Agora-onderwijs gaat. Wat Agora-onderwijs voor je kind kan doen en hoe belangrijk jij als ouder bent voor de community.
Wil je meer weten over Agora-ouderschap? Lees de blogs op mirswereld.nl en reserveer haar boek ”Help, ik word Agora-ouder!’ dat in september uitkomt. Een persoonlijk en sprekend (hand)boek dat Mirjam heeft geschreven over Agora-ouderschap.
Daarna nam Tom de aanwezigen mee in de laatste stand van zaken. Begin juni is Stichting Scholè opgericht. Bij deze stichting hoort een bestuur bestaande uit Baukje van der Wissel, René Karman, Tom Jonkman, en Wilske Boomsma. René komt uit het voortgezet onderwijs en is vader van twee kinderen die op KWC-Agora Culemborg zitten. Ook René is sinds de start van het initiatief betrokken en draagt het vernieuwende Agora-onderwijs een warm hart toe. Baukje komt uit het basisonderwijs en is zeer gedreven om Agora-basisonderwijs in het Gooi werkelijkheid te maken.
Hierna stelde Wilske zichzelf en haar drijfveren kort voor.
Naast een bestuur heeft Stichting Scholè een Raad van Toezicht aangesteld, bestaande uit Antje Fierens, Coen Ackers, Elroy Vroege en Annemieke van Ee. Benieuwd wie er nog meer achter Agora Het Gooi zitten?
Bekijk de team-pagina.
De weg naar Agora
Medio juni hebben we het initiatief voor Agora Het Gooi ingediend bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Op de roadmap kun je precies zien welke stappen er zijn gezet, waar we nu staan en wat de volgende stappen zijn.
Eén van de belangrijkste stappen is het verzamelen van voldoende ouderverklaringen. Het is vanuit de overheid namelijk verplicht om aan te tonen dat er genoeg belangstelling is voor de nieuwe school. Die ouderverklaringen moeten worden opgehaald tussen 1 juli en 29 oktober en aan een aantal voorwaarden voldoen.
Het exacte aantal benodigde ouderverklaringen wordt duidelijk op 1 juli. Vanaf dat moment kun je een ouderverklaring indienen. We weten dat het er ongeveer 100 nodig zullen zijn voor het basisonderwijs en ongeveer 600 voor het voortgezet onderwijs. En daar kunnen we hulp bij gebruiken! Want alleen als we voldoende ouderverklaringen binnenhalen, die overigens nergens toe verplichten, kunnen we Agora-onderwijs naar de regio halen.
Jij kent vast ook wel een aantal ouders van kinderen tussen de 2 en de 4 jaar oud (voor het PO) of tussen de 10 en de 12 jaar oud (voor het VO). Vraag die ouders of ze vrijblijvend willen aangeven dat ze het initiatief steunen. Al is het niet voor hun eigen kind, dan hopelijk voor die van jou!
Met genoeg ouderverklaringen kunnen we een publieke school oprichten die voor iedereen toegankelijk is. Alleen samen kunnen we dit voor elkaar krijgen. Daarom vroegen we alle aanwezigen (voor de vorm) hun handtekening te zetten: “Ik regel er tien, jij ook?”
Tot slot vertelde Henriëtte Albregts, Oprichter en Agoraleider van Saga Driehuis, hoe belangrijk het is om samen initiatief te nemen. Alleen als je als ouders, professionals en onderwijsprofessionals samenwerkt, kun je echt verandering brengen in het huidige onderwijslandschap. Dit heeft zij ook zo ervaren bij het oprichten van Saga Driehuis. Natuurlijk was er daarna nog ruimte om vragen te stellen.
FILMAVOND EXPEDITIE AGORA
In september organiseren we dus een filmavond met Q&A waarbij je vragen kunt stellen aan Stephan Haukes, de oprichter van MC Agora Nijmegen (2018). Houd de website in de gaten voor de exacte datum!
Tot slot
Willen we iedereen bedanken die is langsgekomen en iedereen die deze Community MeetUp mogelijk heeft gemaakt. Speciale dank aan de medewerkers van De Krachtcentrale in Huizen, Henriëtte Albregts en Mirjam Creusen voor hun steun en support.
Namens de initiatiefgroep